Górcső alatt a kalandparkok

Mászófalak, kötélpályák, hatalmas csúszdák és függőhidak – a nyári időszakban naponta több száz gyermek és felnőtt tölti szabadidejét valamelyik hazai kalandparkban. A változatos ügyességi akadályokból álló építmények felejthetetlen élményeket tartogatnak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A Fogyasztóvédelmi Hatóság évről-évre ellenőrzi az ilyen létesítményék működését, igyekezve a szabálytalanságokat kiszűrni és megelőzve az esetleges későbbi károkat, veszélyhelyzeteket.

Igen népszerű kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak a kalandparkok. A megnyitást megelőzően azonban több engedélyezési és megfelelőségi eljárásnak is meg kell felelniük. Nemcsak műszaki előírásoknak, de tájékoztatási, információs kötelezettségeknek is eleget kell tenniük. Ha ezek rendben vannak, akkor megkezdhetik a működésüket. De nem elég csak megnyitáskor odafigyelni a jogszabályi kötelezettségekre, folyamatos megfelelőségre van szükség. A Fogyasztóvédelmi Hatóság évről-évre ellenőrzi a kalandparkokat, hogy a működésük megfelel-e a jogszabályi előírásoknak.

Az idei vizsgálat keretében országszerte 84 helyszínen összesen 310 kalandpályát ellenőrzött a hatóság. Kétharmaduk teljeskörűen megfelelt az üzemeltetésre vonatkozó előírásoknak. A kontroll során azonban 36 kalandpálya használatát ideiglenesen meg kellett tiltani, ezek közül 17 az elmaradások pótlása után már újra működik – tájékoztatott az ellenőrzéseket követően az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Pest megyében az ellenőrzés 13 kalandparkot érintett, a vizsgálat során összesen 5 eszköz esetében találtak szabálysértést. Ezeknél a megfelelőségi tanúsítvány nem volt érvényes vagy az üzemeltetési naplót nem vezette megfelelően a fenntartó. A hatóság mind az öt esetben megtiltotta az eszközök működtetését és használatát mindaddig, amíg az üzemeltető be nem mutatja az érvényes dokumentumokat.

A vizsgálatok során nem fizikailag ellenőrzik kollégáink a berendezések műszaki állapotát, ez ugyanis az üzemeltető feladata. Az ő kötelessége, hogy birtokában legyen minden olyan dokumentumnak, tanúsítványnak, amellyel bizonyítani tudja, hogy az eszközök biztonságosak, használatra alkalmasak. Szintén az ő feladata, hogy rendszeresen ellenőriztesse is a pályák műszaki állapotát. A hatóságnak arról kell meggyőződnie, hogy valóban mindent megtett-e az üzemeltető annak érdekében, hogy biztonsággal üzemeltesse a kalandparkját – hangsúlyozta Perger Mónika, a Pest Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főosztályának kiemelt fogyasztóvédelmi szakügyintézője.

A kalandparkok látogatói szempontból fontos tájékoztatási és biztonságot segítő eszköze az adattábla, amely minden használati tárgy esetében rendelkezésre áll. Ezen jelölik meg a gyártót és a gyártási évet, valamint az eszköz terhelhetőségét is feltüntetik, azaz hogy gyerek és felnőtt is használhatja-e, illetve egyszerre hányan mehetnek fel rá. Használat előtt érdemes mindenképp megnézni az adattáblák információit­- javasolja a hatóság.

A képek illusztrációk.