Első a biztonság

Buszellenőrzéseket tartott Pest megye főbb közlekedési útvonalain és Budapest Népliget nemzetközi buszvégállomáson a Pest Megyei Kormányhivatal. Öt autóbusz műszaki állapota nem felelt meg a követelményeknek, öt esetben a közúti közlekedési szolgáltatás, tizenegy esetben a gépjárművezetők vezetési és pihenőidejére vonatkozó rendelkezéseit sértették meg.

A Kormányhivatal tájékoztatása szerint a közúti ellenőrök 80 autóbuszt és azok gépkocsivezetőit, valamint a közúti közlekedési szolgáltatás végzéséhez szükséges okmányokat, engedélyeket ellenőrizték február 15-22. között.

A feltárt kirívó szabálytalanságok közül kiemelkedik a nemzetközi forgalomban közlekedő, moldovai hatósági jelzésű M3 kategóriájú autóbusz, amelynek vezetési és pihenőidejének ellenőrzésekor megállapították, hogy a gépjárművet négy gépkocsivezető felváltva vezette, akik 63 óra vezetési időt halmoztak fel, pihenőidő betartása nélkül. Az autóbusszal két és fél nap alatt hozzávetőlegesen 4000 kilométert tettek meg egészen addig, amíg a M3-as autópályán, Gödöllő térségében sor került a hatósági ellenőrzésre. Az autóbusz a közlekedés biztonságára kockázatot jelentett, ezért a hatóság szakemberei a jármű részére várakozóhelyet jelöltek ki és kilenc órás kényszerpihenőt rendeltek el.

Az autóbuszos kirándulásokra vonatkozó szabályok a 2017-es, 17 halálos áldozatot követelő veronai tragédia után került sort. Az új jogszabály értelmében a diákokat külföldre utaztató buszok nem közlekedhetnek 23:00-04:00 között (kivéve, ha elháríthatatlan külső ok, például súlyos torlódás lép fel). Fontos előírás, hogy a sofőrnek rendelkeznie kell megfelelő szakorvosi igazolással arra vonatkozóan, hogy nem rendelkezik alvászavarral. Ezen felül a járművezető számára biztosítani kell a megfelelő pihenőidőt is, és ezt nem töltheti a buszon.  Szigorodtak a járművek közlekedésbiztonsági állapotára vonatkozó műszaki követelmények is. Egy részről az érintett buszok nem lehetnek 13 évesnél idősebbek, más részről rendelkezniük kell digitális menetíró készülékkel is.

A szabályok betartatása során fontos elem a rendszeres ellenőrzés. A Pest Megyei Kormányhivatalhoz tartozó közlekedési hatóság az ideit megelőzően is vizsgálták már az érintett közlekedési járműveket, Tavaly nyár elején már volt egy nagyobb kontrol. Akkor a Pest Megyei Kormányhivatal szakemberei mintegy 132 autóbuszt ellenőriztek, melyből 25 esetben állapítottak meg szabálysértést. Hasonlóan az idén februárra tervezett akcióhoz tavaly is a buszok közlekedésbiztonsági megfelelősségét és a vezetési és pihenőidőre vonatkozó előírások betartását ellenőrizték. Az eljárás során a hatóság embereinek több esetben kellett elrendelniük a járművek javíttatását majd ezt követően ismételt teljes körű műszaki vizsgálatát. Az ellenőrzés során engedély nélkül átalakított gyermekszállító autóbuszt is találtak a Kormányhivatal szakértői.

A képek illusztrációk.