Vadregényes vízparti kirándulóhelyek

Ha szeretnétek kiszakadni a nyüzsgő fővárosi forgatagból, elég csak egy kifeszített víztükrű tó vagy egy vadregényes folyópart mellé letelepedni és bámulni a napsugár játékát a hullámzó víz felszínén. Olyan Pest vármegyei helyszíneket hoztunk ezúttal – természetesen a teljesség igénye nélkül -, ahol vízközeli nyugalomra találhattok.

Sasfészek-tó, Páty

Páty szomszédságában találjuk a Sasfészek-tó néven ismert, 4 hektárnyi területen elterülő tavacskát, mely mérete ellenére fontos vizes élőhelynek számít. A természetes tó élővilága kifejezetten gazdag: védett vízimadarak, hüllők, kétéltűek, esetenként vidrák otthonául is szolgál. A rendezett tó nádasában 2018 óta tanösvény kanyarog, melynek 6 állomását bejárva a tó lakóit ismerhetjük meg részletesebben. A tó körül található pihenőpont piknikezésre, a kilátó madármegfigyelésre, míg a tóba nyúló stég gondtalan, vízközeli kikapcsolódásra ad lehetőséget.

Etyeki horgásztó

A vízparti kikapcsolódás szerelemeseinek ajánljuk az Etyek határában fekvő, mintegy 21 hektáron elterülő etyeki horgásztavat. Az 1970-es években létrehozott mesterséges tó sok szálon kötődik a vidékre jellemző szőlőhöz és szőlőtermesztéshez, hiszen azzal a céllal hozta létre a Hungaronvin, hogy a híres Törley pezsgő alapjául szolgáló hatalmas szőlőterületeket öntözhessék majd a vizéből. A tó vízpótlását az Etyek központjában található Magyar-kútként ismert forrás biztosítja, zártkörű működése lévén azonban a tavat csak az Etyeki Horgász Egyesület, illetve tagjainak vendégei horgászhatják.

Jegenye-völgyi-vízesés, Solymár

A Budai-hegység legnagyobb vízesése Budapesttől 20 kilométerre, Solymár határában található, és a varázslatos Alsó-Jegenye-völgyben futó Paprikás-patak táplálja. Különleges látványt nyújt az erdő mélyén megbújó, körülbelül 4 méter magasról csörgedező víz, ezzel az egyik legnépszerűbb kirándulóhellyé avanzsálva a térséget. A túra viszonylag rövid, másfél óra alatt teljesíthető és akár babakocsival is gond nélkül körbejárható. A vízesést leginkább felülről lehet megcsodálni, de le is lehet mászni az aljához, ezt azonban óvatosan tegyétek, mert csúszós lehet a terep.

Garancsi-tó, Tinnye

A gyönyörű Budai-hegyekben található Tinnye egy kultikus magyar vígjáték, az Üvegtigris forgatása okán lett filmes kirándulóhely. A trilógia híres büfékocsija, avagy a Rudolf Péter által megformált Lali birodalma a sűrű nádas által övezett Garancsi-tónál áll, ezért a hely a filmturisták kedvelt zarándokhelyévé vált. A büfé afféle jelkép lett, és nem csupán díszletként áll ott, hiszen a mai napig üzemel. De más miatt is érdemes ellátogatni ide: a 2000-es években tanösvényt és pihenőhelyeket alakítottak ki a feltételezések szerint a középkorban, mesterségesen létrehozott halastó körül, ami gazdag élővilága és idilli békéje révén vonzó úti cél a fővárosból kiszabadulni vágyók számára.

Tőzeges-tó, Gyömrő

Ha kisvárosi romantikára vágytok, tűzzétek ki úti célul a hosszú múltra visszatekintő Gyömrőt. Számos környékbeli túraútvonal érinti a barátságos települést, de kizárólag a városban is akadnak bőven látnivalók. Egyik fő attrakciója a ma már iskolaként működő, Hild József tervei alapján épült Teleki-kastély, amely után érdemes sétálnotok egyet a horgászok körében közkedvelt, vadregényes, nádassal ölelt Tőzeges-tó körül, melynek partján kialakított tanösvényt végigjárva megismerhetitek az elbűvölő nádszigetekkel tűzdelt tó természeti értékeit. Ha megéheztetek, ugorjatok át a tófürdőhöz, ahol a festői környezet mellett kulináris kalandok várnak benneteket.

forrás:funzine.hu