Tölts el egy napot Fóton

Korábban is volt, hogy egy adott Pest megyei település látványosságait gyűjtöttük össze nektek. Ilyen volt például Vác is, ahol bőven akad olyan különlegességet, aminek meglátogatása egy egész napos programot kitesz. Ezúttal egy másik Pest megyei településre helyeztük a nagyítónkat, mégpedig Fótra. A főáros közelében lévő település is bővelkedik látnivalókban, érdemes ellátogatni oda, ha még nem jártatok ott.

Somlyó-tanösvény

A mindössze 3,5 kilométeres, Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó tanösvény, amely több helyen is lenyűgöző panorámát tartogat a kirándulónak. A Gödöllői-dombság peremén fekvő hely igazán különleges az állatvilágot tekintve, ugyanis közel 650 féle lepkefajnak ad otthont a természetvédelmi terület, valamint hazánk szinte összes gyíkfaja megtalálható a térségben, számos harkályfaj mellett. A körtúra körülbelül két és fél óra alatt kényelmesen bejárható, a Fóti-Somlyó legtetején pedig gyönyörű kilátás tárul elénk.

Szent László-kilátó

A Somlyó-hegy a Gödöllői-dombság harmadik legmagasabb csúcsa, megmászása közben pedig elképesztő panoráma tárul elénk: fentről láthatjuk a közelben lévő Hungaroring-et, a Pilist és a Visegrádi-hegységet, illetve tiszta időben a Börzsöny és a Cserhát is jól kivehető. A hegy tetejére 1994-ben a Mogyoródi Nőegylet kezdeményezésére épült meg a Szent László-kilátó, amit Makovecz Imre tervezett. Az időjárás viszontagságai és kártékony emberi beavatkozások is megrongálták az M3-as autópályáról már messziről szemet szúró kilátót, így balesetveszélyesnek nyilvánították és lezárták. Jelenleg végzik a felújítás utolsó lépéseit, így hamarosan, várhatóan már ezen a nyáron megújult kilátó fogadja majd az ide kirándulókat, benne az újonnan készült Szent László szoborral.

A fóti római katolikus templom

Mi is írtunk már korábban a település legemblematikusabb épületéről, a Szeplőtelen fogantatás templomáról, ami grandiózus méretével és gyönyörű belterével kihagyhatatlan látnivaló a városban. Az 1825-55 között épült romantikus stílusú római katolikus templomot Ybl Miklós tervezte Károlyi István gróf megbízásából, az épület több, mint 300 tervrajz újragondolása után készült el. A két egymás fölé épített templomból álló négytornyos bazilikát a budapesti Vigadó mellett a magyar romantika legjelentősebb alkotásaként emlegetik. A templomba belépve sem ér minket csalódás: az apró részletekkel kidolgozott szobrocskák, freskókkal díszített falak és az óriási orgona lenyűgöző látványt nyújt.

 

Bozótmíves tanösvény

A Gödöllői-dombság 2017-ben kialakított tanösvénye egy egészen egyedülálló koncepciót mutat be: az egyes megállóknál nemcsak a környék növény-és állatvilágát ismerhetik meg az erre járók, hanem túlélési praktikákkal is gazdagodhatnak. A bozótmívesség, angolul Bushcraft, az ősi, hagyományos, természetben való túlélés különböző praktikáinak mai korba ültetett változata. A hazai követőiből álló Magyar Bozótmíves Egyesület kezdeményezésére született meg a 7 állomásból álló tanösvény. A 3,3 km hosszú, körülbelül egy órás sétaútvonal Kerepes, Mogyoród és Gödöllő között vezet, autóval legegyszerűbben a 3-as útról közelíthető meg.

Károlyi-kastély

Az épület helyén a 19. század előtt egy kisebb kúria állt, ami az akkor Fekete-birtoknak nevezett terület központi részét képezte. Amikor a Károlyi család megvásárolta a területet, felkérték Ybl Miklóst, hogy készítsen egy tervet egy nagyobb kastélyról, ami majd a család lakóhelye lehet. A klasszicista stílusjegyeket viselő épülethez számos melléképület is csatlakozott, illetve a körülötte lévő kertet is a korban divatosnak számító angol kertek mintájára alakították ki. A belső terek kifejezetten modernnek számítottak: létrehoztak egy 20 ezer kötetnek helyt adó, csigalépcsővel összekötött kétszintes könyvtárat. A család a 20. század elején kiköltözött, a világháborúk alatt frontkórházként használták az épületet, majd sokáig váltogatta a funkcióját. Az épületek többek között helyt adnak egy gyermekotthonnak, a Fóti Szabad Waldorf Iskolának, jelenleg a Fóti Kastély Étterem működik a falai között, ami az épülethez illő eleganciával várja a vendégeket.

forrás: funzine.hu, termeszetjaro.hu, femina.hu