Téli mesevilág

Igazi csodavilágba csöppenhettünk, ha úgy döntünk, a hideg ellenére útnak indulunk egy téli kirándulásra. Hófödte hegycsúcsok, jégkristályok és háborítatlan nyugalom várja a természet szerelmeseit a Dunakanyar legszebb kirándulóhelyein télvíz idején is. Hoztunk néhány különleges helyet.

Spartacus-ösvény

A Visegrádi-hegység oldalában kanyarog a térség egyik legszebb tanösvénye, a Spartacus-ösvény, amely alig néhány éve vált legális turistaútvonallá, a túrázók nagy örömére. Különleges nevét a 60-as években még aktív Helyi Ipari Szövetkezetek Spartacus Turista Egyesületéről kapta. A Pilisszentlászló és Visegrád között vezető, körülbelül ötkilométeres szakasz könnyű gyalogtúrának számít, tiszta, jól látható jelzésekkel ellátott, és csodálatos panorámát nyújt a kirándulóknak.

Dobogókő

A Dunakanyar egyik legnépszerűbb kirándulóhelye kétségkívül Dobogókő, amely könnyű megközelíthetőségével és lenyűgöző panorámával kecsegtető kilátópontjaival lopta be magát az emberek szívébe. A közkedvelt Dobogókői-kilátó, valamint a szintén pazar panorámával váró Rezső-kilátó meglátogatása mellett érdemes hosszabb túrákra is indulni a hegytetőről. Remek turistautak vezetnek például a vadregényes Rám-szakadékhoz, kihívásokkal teli élményre hív a Thirring-körút, de a gyerekbarát Zsivány-körút is nagyszerű választás családosok számára.

Dömörkapu-vízesés

Ha Szentendrén járunk, nem érdemes kihagyni a város közelében, a Kapitány-hegy és a Bölcső-hegy között megbújó, sziklalépcsőkön alázúduló Dömörkapu-vízesést. Dömörkapuig – melyet a Visegrádi-hegység egyik keleti bejárataként is aposztrofálnak -, a zöld háromszög jelezte turistaútvonalon juthattok el. Amire viszont érdemes figyelni, mielőtt útnak indulnátok, hogy az útvonal a lankák és kapaszkodók miatt alapvetően közepesen nehéz terepnek minősül.

Kisoroszi szigetcsúcs

Ugyan a kisoroszi szigetcsúcson a nyári fürdőzésnek nincsen párja, az őszi-téli panorámáért is érdemes elhagynunk Budapestet és meg sem állnunk a fővárostól egyórás autóútra található Kisoroszi községéig. A szigetcsúcsot legegyszerűbben autóval lehet megközelíteni, amit vagy leparkolhatunk a faluban ingyenesen, vagy a kemping parkolójában – a főszezonban – napi pár ezer forintért, ahonnan még szintén sétálni kell valamennyit a vízig. A partszakasz nagy területet ölel fel, így biztosan találunk majd egy csendes zugot a fák ölelésében, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Dunakanyarra, sőt szép, napos időben akár a visegrádi fellegvárig is ellátni.

forrás: funzine.hu