Szentendrei Japánkert

Annak, aki a szentendrei Dunakorzó legészakibb végéig merészkedik, nem várt látványosságban lesz része: 2016-ban itt nyitott meg ugyanis az ország egyik legfiatalabb japánkertje, Dani Zoltán, a Japánkert Magyarország Egyesület elnökének áldozatos munkája eredményeképpen. A Czóbel parkból nyíló, vízből, az évszakok szimbolikája alapján felosztott növényzetből és kövekből álló ékszerdoboz egész évben díjmentesen látogatható, egyedülálló módon akár éjszaka is!

A Szentendrei Japánkert felfedezése nem igényel sok időt, viszont annál nagyobb élményt garantál. A növényzet, a fák, a tó és a hozzá tartozó patak és csobogó egészen megnyugtató hatást váltanak ki a látogatókból, akik a sétát követően kihelyezett padokon pihenhetnek meg. A Japánkert megálmodója és létrejöttének gondozója Dani Zoltán, a Japánkert Magyarország Egyesület elnöke, aki szerint a japánkertek „háromdimenziós festészetek”, tájakat kreálnak lekicsinyítve. A sziklának, fának a helye nem attól függ, hogy valamiben hiszünk, és szerepet tulajdonítunk neki, hanem inkább esztétikai szempontoktól. Vannak persze érvényes szimbólumok a japánkertekben, mert az egész összefügg a buddhizmussal, de a fő cél mégiscsak a festészet tájba való kivitele és egy élő festménysorozat létrehozása, amely az évszakok és az évek előrehaladtával folyamatosan változik, és más képét mutatja- vallja Dani Zoltán.

A szentendrei helyszín egyenesen a Czóbel parkból nyílik, ahol akár piknikezni is lehet. A szépen füvesített park területén játszótér és street workout eszközök is találhatóak. Japánban nagy hangsúlyt kapnak az évszakok, eszerint van a szentendrei kert is felosztva: a „telet” az örökzöldek, erdei fenyők képviselik a bejárattól balra, a tavaszt a sakurafák (japán cseresznyefák), az őszt a juharfák alkotta erdő, a nyarat pedig a tóban találjuk, ahova tavirózsákat, lótuszvirágokat, írisznövényeket, japán szellőrózsát telepítettek. A kert egyelőre még kölyökéveit tölti, kell neki vagy jó 15 év, mire tervezett képét elnyeri, de így is ajánlott felkeresni egy szentendrei látogatás alkalmával, a távol-keleti miliő és a lelki harmónia garantált!

forras:welovebudapest.hu, funzine.hu, ilovedunaknyar.hu