Kirándulás Pátyra

A Zsámbéki-medence délkeleti részében megbújó Páty számtalan látnivalót rejteget. Ha hétvégi programot kerestek bátran ajánljuk, hogy ti is felfedezzétek fel a Pest vármegyei települést. Hoztunk néhány nevezetességet, amit érdemes felkeresni.

Sasfészek-tó

Páty szomszédságában található a Sasfészek-tó néven ismert, 4 hektárnyi területen elterülő tavacska, mely mérete ellenére fontos vizes élőhelynek számít. A természetes tó élővilága kifejezetten gazdag: védett vízimadarak, hüllők, kétéltűek, esetenként vidrák otthonául is szolgál. A rendezett tó nádasában 2018 óta tanösvény kanyarog. A tó körül található pihenőpont piknikezésre, a kilátó madármegfigyelésre, míg a tóba nyúló stég gondtalan, vízközeli kikapcsolódásra ad lehetőséget.

Pátyi Pincehegy

Különleges, múltidéző sétával, látnivalókkal kecsegtet az igazi kuriózumnak számító pátyi Pincehegy, a maga 200-nál is több présházzal büszkélkedő pincesorával. Igazi kuriózum, hiszen ez a Zsámbéki-medence egyik legegységesebben megmaradt pincesora. A különféle fák, hársak, diók, kőrisek és akácok közt megbújó pincék a 19. század első felében épültek, és mind a mai napig túlnyomórészt rendezetten, itt-ott újjáépítve várják látogatóikat. A szőlőfajtákról elnevezett utcákon barangolva padok és asztalok teszik kényelmessé a megpihenést.

Tarnai-pihenő

Budakeszi Hidegvölgyi pihenőjétől mintegy 35-40 perces sétával közelíthetjük meg a 435 méteres magasságban található Tarnai-pihenőt. A feketefenyves ölelte sziklanyúlványon, a Sisakvirág tanösvény egyik megállójának is számító Tarnai-pihenő tisztásán megpihenve hullámzó hegyhátak, a Budakeszi-medence, a Kis-Kopasz, a Széchenyi-hegy és a Budaörsi Kopárok sziluettje tárul elénk. A fel-feltűnő dolomitfelszín és a feketefenyves némi mediterrán hangulatot kelt, annak érdekében azonban, hogy a növényzet megőrizhesse élőhelyét, fontos, hogy az ösvényt ne hagyjuk el.

Fő-kúti fenyves tanösvény

A kedvelt pátyi kirándulóhelynek számító pihenőerdőnél – melyet a helyiek csak Fenyvesként emlegetnek -, találjuk a 2001-ben létesített Fő-kúti fenyves tanösvényt. Megközelíteni a zöld négyzettel jelzett turistaúton tudjátok a Fő-kúti parkerdő parkolójából indulva. Az 1940-es években telepített erdőben futó tanösvény nemcsak a fekete fenyőről és fenyvesekről szolgál hasznos tudnivalókkal, de bemutat többek között egy hasadékbarlangot is. A korláttal védett tanösvény hangulatos piknikezésre és a Fő-kúti forrás felkeresésére is lehetőséget ad.

forrás: funzine.hu