Kastélyok a vármegyében

Ahogy egyre nő a napsütéses napok száma, a kedvünk is megjön, hogy több időt töltsünk kint a szabadban. Rendszeresen mutatunk nektek olyan helyeket a vármegyében, ahova érdemes ellátogatni. Voltak már kerékpáros, vagy éppen babakocsis kirándulásokat tartalmazó ajánlásaink. Most pedig kastélyokat hoztunk a vármegyéből.

 Grassalkovich-kastély, Gödöllő

A fővárostól 30 km-re fekvő Gödöllőn a nevezetességek igen közel, mintegy sétatávolságra vannak egymástól, ezért kifejezetten ideális úti cél, ha egy napos kirándulást tervezünk. Nem meglepő, hogy a gödöllői látnivalókról a legtöbbünknek a királyi palota ugrik be, a Gödöllői Grassalkovich-kastély Magyarország legnagyobb és legfényűzőbb barokk kastélya, és történelmi, illetve műemléki szempontból is fontos szerepe van. A csodálatos épület megtekintése mellett az ingyenesen látogatható kastélypark is elképesztően gyönyörű látványt nyújt, az angol kertet a versailles-i kastélypark mintájára tervezték, minden évszakban tökéletes sétaúti cél.

Ráday-kastély, Pécel

A Gödöllői járásban lévő településen található az évszázadokkal ezelőtt írók és tudósok találkozóhelyéül szolgáló Ráday-kastély, amely stílusában meglepően hasonlít a gödöllői Grassalkovich-kastélyra. Utóbbi nem véletlen, hiszen Pécel barokk ékszerdoboza, a végleges formáját 1770-re elnyerő kúria építési munkálatai szintén Mayerhoffer András és fia vezényletével zajlottak. A jelenleg kiállítóhelyként és koncerthelyszínként működő patinás épületegyüttes a XVIII. században az ország kulturális életének egyik fontos központja volt, amihez nagyban hozzájárult a Ráday család, különösen Ráday Gedeon művészetek és tudományok iránti elköteleződése.

Károlyi-kastély, Fót

A Károlyi-kastély helyén a 19. század előtt egy kisebb kúria állt, ami az akkor Fekete-birtoknak nevezett terület központi részét képezte. Amikor a Károlyi család megvásárolta a területet, felkérték a család építészét, Ybl Miklóst, hogy készítsen egy tervet egy nagyobb kastélyról, ami majd a család lakóhelye lehet. A klasszicista stílusjegyeket viselő épülethez számos melléképület is csatlakozott, illetve a körülötte lévő kertet is a korban divatosnak számító angol kertek mintájára alakították ki. A belső terek kifejezetten modernnek számítottak: létrehoztak egy 20 ezer kötetnek helyt adó, csigalépcsővel összekötött kétszintes könyvtárat. Az épület jelenleg a Fóti Kastély Étterem működik a falai között, ami az épülethez illő eleganciával várja a vendégeket.

Teleki-Tisza-kastély, Nagykovácsi

A Budai Tájvédelmi Körzet csodálatos környezetében, a mesés Nagykovácsiban bújik meg, a Budapestről autóbusszal is könnyen megközelíthető a 2018-ban teljesen felújított Teleki-Tisza-kastély. A helyszínről több túraútvonal és tanösvény is elérhető, de a műemléképületet körülölelő közel tízhektáros, impozáns ősfákkal tűzdelt park is kiválóan alkalmas egy könnyed szabadtéri kikapcsolódáshoz. A díszkert egy ligetes mezőkkel határolt tavat is kialakítottak, melyen egy romantikus híd vezet át. A kastély jelenleg szálláshelyként és rendezvényhelyszínként üzemel.

forrás: funzine.hu