Káprázatos úti célok Gödöllőn és környékén

Ha a tavaszi idő megérkeztével a szabadba vágytok, és szívesen gyönyörködnétek a nap melengető sugaraiban és az ébredező természetben, látogassatok el Gödöllőre és a környező településekre, ahol szebbnél szebb kirándulóhelyek várják az érdeklődőket. Ízelítőként hoztunk néhányat kedvcsinálás végett.

Pap Miska-kút, Gödöllő

A Gödöllői-dombságban, az erdőkkel körülvett Aranyos-patak völgyében található népszerű kirándulóhelyet 2015-ben újították fel, neve az utolsó gödöllői betyár emlékét őrzi. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után megerősödött a betyárvilág a környéken, az akkor még csak gémeskút területét pedig Pap Miska tartotta rettegésben, aki az itt pihenő vagy átutazó mit sem sejtő személyeket rabolta ki. A 19. század végén jól kiépített kút az évek során jelentősen lepusztult, ám az elmúlt évek átépítéseinek köszönhetően mára ismét sokak által kedvelt úticél lett. Az ismét működő forrás területén kellemes pihenőt és tűzrakó helyet alakítottak ki, így tökéletes megállója lehet az erdei sétáknak.

Szent László-kilátó, Mogyoród

A Somlyó-hegy a Gödöllői-dombság harmadik legmagasabb csúcsa, megmászása közben pedig elképesztő panoráma tárul elénk: fentről láthatjuk a közelben lévő Hungaroringet, a Pilist és a Visegrádi-hegységet, illetve tiszta időben a Börzsöny és a Cserhát is jól kivehető. A hegy tetejére 1994-ben a Mogyoródi Nőegylet kezdeményezésére épült meg a Szent László-kilátó, amit Makovecz Imre tervezett. Az időjárás viszontagságai és az ott bandázó fiatalok megrongálták az M3-as autópályáról már messziről szemet szúró kilátót, így balesetveszélyesnek nyilvánították és lezárták. Sok év után megkezdődött a kilátó felújítása, átadására pedig tavaly nyáron került sor, így hosszú idő után ismét a magasból tekinthetjük meg a vidéket.

Somlyó tanösvény, Fót

A mindössze 3,5 kilométeres, Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó Fóti-Somlyó tanösvény az út során több helyen is lenyűgöző panorámát tartogat a kirándulóknak. A Gödöllői-dombság peremén fekvő kirándulóhely igazán különleges az állatvilágot tekintve, ugyanis közel 650-féle lepkefajnak ad otthont ez a csodálatos természetvédelmi terület, valamint hazánk szinte összes gyíkfaja megtalálható a térségben, számos harkályfaj mellett. A körtúra körülbelül két és fél óra alatt kényelmesen bejárható, a Fóti-Somlyó legtetején pedig gyönyörű kilátás tárul elénk. Az útvonal 11 állomásból áll, ezek mindegyike tematikusan mutatja be a környékbeli élővilágot.

Margita, Szada

A Gödöllő környékén elterülő tájvédelmi körzet legmagasabb csúcsa, a 344 méter magas Margita-hegy, ami Gödöllőről és Szadáról is megközelíthető. A vadregényes úton felérve, a hegy tetején a más helyeken megszokott szép kilátó helyett egy nagyon magas betontorony áll, amit egykor földméréshez használtak. Ugyan a vaslétrákon felmászva egészen elképesztő panoráma tárulna a szemünk elé a Budai-hegységtől a Mátráig, jelenlegi állapotában a toronyba belépni szigorúan tilos és életveszélyes, így a nagyon sürgető felújításáig be kell érnünk az útközbeni tisztásokról látható tájrészletekkel.

Máriabesnyő

Gödöllő keleti része ad otthont Magyarország második leglátogatottabb Mária-kegyhelyének, ami nemcsak népszerű búcsújáróhely, hanem kellemes sétahelyszín is. A fákkal körbeölelt templom helyére a gödöllői kastélyt építtető Grassalkovich Antal tervezett volna egy kápolnát, ám a munkálatok során találtak egy pici, csontból faragott középkori Mária-szobrocskát. A különleges tárgy zarándokok ezreit vonzotta a környékre, ezért 1768-ban megépült a ma alsótemplomnak nevezett rész, majd 1771-ben megtoldották a felsőtemplommal.

forrás: funzine.hu