Földöntúli tájakon

Számos olyan helyre bukkanni a világban, melyek azon túl, hogy különleges kirándulóhelyek, egyben földöntúli, mars- és holdbéli hangulatot is keltenek. Nem kivétel ez alól hazánk sem, hoztunk is két olyan desztinációt a megyéből, amelyeket mindenképp érdemes egyszer meglátogatni. Ezek nem mások, mint a fóti homokbánya és a pilisborosjenői Teve-szikla.

Fóti homokbánya

Budapesttől egy karnyújtásnyira, Fóton, egy már nem üzemelő homokbánya repít bennünket földöntúli tájra. A fóti homokbánya két krátere közül az egyik teljes sivatagi, míg a másik növényzettel szegélyezett. Mindkettőről elmondható, hogy nem mindennapi látképet nyújtanak. Az egykori bánya nemcsak kedvelt kirándulóhely, de forgatások és fotózások népszerű helyszíne. A könnyen megközelíthető, megelevenedett minisivatag továbbá a quadosok és crossmotorosok édenkertje is: a homokban hagyott keréknyomok egyenesen a Hold felületén keresztül-kasul száguldó holdjárók hangulatát idézik

Teve-szikla, Pilisborosjenő

A fővárostól mintegy félórányi autóútra, a Pilis délkeleti lábánál fekvő Pilisborosjenő környékét sem hagyhatjuk el földöntúli tájak felfedezése nélkül. A Dunántúli-középhegységhez tartozó, Teve-szikla névre keresztelt, függőleges sziklaformáció kedvelt desztináció, oldalról kétpúpú tevét formázó legmagasabb pontja miatt. A Mentőexpedíció c. film hangulatát is keltő, erodálódott dolomittornyok naplementében roppant lenyűgöző látványt nyújtanak. Ennek oka, hogy a sziklaképződmény a kőzetekre kicsapódott vastartalom miatt ekkor vöröses színben pompázik. A 220 millió évvel ezelőtt képződött dolomitszikla tetejéről továbbá bámulatos kilátásban gyönyörködhetünk.

forrás: funzine.hu, Fót város önkormányzatának honlapja, pilisborosjeno.hu, szallas.hu