Erdei utak és vízparti pihenőhely a megyében

Egynapos kirándulást terveznétek? De még nem tudjátok hova menjetek? Hirtelen jó idő lett, érdemes lenne egy kicsit kimozdulni? Újabb helyszínjavaslatokat hoztunk a megyéből. Ha hétvégi programot terveztek, akkor ezeket is nézzétek meg!

Háziréti-tó Pilisvörösváron

Csobánka és Pilisvörösvár határán, hegyek és dombok ölelésében fekszik a Határ-réti-árok és a Házi-réti-patak felduzzasztásával létrehozott, közkedvelt horgászvíz, a Háziréti-tó. Fürdeni sajnos nem lehet benne, a pecázás kedvelői azonban kedvükre való kikapcsolódást találnak itt, hiszen van benne a pontytól kezdve a harcsán, a balinon, a busán és a csukán át, a dévérkeszegig és az ezüstkárászig bezárólag minden magára valamit is adó hazai halfajból. A gyönyörű szép környezetben található, 26 hektáros tó partján büfé, mosdók és sátorozási lehetőség is akad, a közelben pedig szedd magad eperföld várja bőséges termésével a horgászcsaládok bot nélküli tagjait. A tavat legegyszerűbben a 10-es főúton lehet megközelíteni, a 15-ös kilométertáblánál észak felé kanyarodva, egy személygépkocsival is jól járható földúton keresztül.

Holdvilág-árok Pomázon

Igazi vadregényes túra várja a Pilis egyik legizgalmasabb túraútvonalán elindulókat, amely egy vaslétrákon és fahidakon keresztül megközelíthető kanyonon visz keresztül. A szurdok egy rövidebb szakaszon, úgy 50-60 méteren keresztül szűk, egyemberes kanyonná szűkül, így kisgyerekekkel nem ajánlott a látogatása. A kirándulást érdemes a Budapesttől egy órára található, volt csikóváraljai turistaház előtti parkolóból indítani, ahonnan a piros kereszt jelzés vezet majd el a kultikus Holdvilág-árokig, amely csak teljesen száraz időben látogatható biztonságosan. Ha már ezt az utat választjuk, semmiképp ne hagyjuk ki a Meteor-létra megmászását és a mély kanyonba való leereszkedés se. Ha inkább a kényelmesebb útvonalat választjuk, akkor pedig egy szerpentinező ösvényen keresztül ki lehet kerülni a szurdokot.

Pálos emlékhely Márianosztrán

Az elmúlt évben a pálosok börzsönyi jelenlétét bemutató emlékhelyet alakított ki az Ipoly Erdő Zrt. Márianosztra -Toronyalján. Az ehhez kapcsoló túra azoknak ajánlott, akik nem szeretnének nagy távokat megtenni, ám a tavaszi Börzsöny illatát mindenképp szeretnék beszippantani, hiszen a Márianosztra melletti emlékhely egy laza, 15 perces sétával megközelíthető. Az autót érdemes Kismaros után, a 12-es útról a Kóspallagi útra kanyarodva, mintegy 3-4 kilométert autózva, a 6-os kilométerkőnél hagyni, ahonnan táblával jelzett sétaút vezet az emlékhelyhez. Az erdei látványosság az egykori középkori pálos kolostor maradványainak sérelme nélkül, régészeti szakfelügyelet mellett épült. Az emlékhely a korabeli templom szentélyének csúcsíves kontúrját követve mutatja be az egykoron itt állt építmény méreteit és alakját. A szentély és a hajórészlet együttese a látogatóknak azt az élményt adja vissza, mintha a középkori kolostorba lépnének be.

www.funzine.hu, haldorado.hu, termeszetjaro.hu, kirandulastippek.hu