Eldugott kirándulóhelyek

A Dunakanyar feltérképezése minden évszakban új csodákat rejt. Mielőtt még a nyári meleg és a strandszezon a víz mellé csábítana, érdemes kicsit távolabb merészkedni a parttól és bebarangolni a régió azon látnivalót is, amelyek még felfedezésre várnak.

 Ipoly-torkolat, Szob

A térségben egyértelműen a Duna kapja a főszerepet, de egy másik folyót is meg kell említenünk, ha tüzetesebben felfedeznénk a környéket. A hazánk legszeszélyesebb folyójaként emlegetett Ipoly Magyarország határát átlépve egészen Ipolytarnóctól kanyarog végig Észak-Magyarországon, megkerülve a Börzsönyt, végül Szob partjait elérve beletorkollik a komótosan hullámzó Dunába. Az Ipolytölgyest és Szobot összekötő kiváló bicikliút mentén bepillantást nyerhetünk az Ipoly békével teli, nomád világába, illetve megismerhetjük gazdag növény- és állatvilágát. Miközben a mellettünk legelésző szürkemarhák és lovak a friss füvet majszolják, mi szinte harapjuk a csendet, melyet csak a vasúti hídon átrobogó gyorsvonatok törnek meg. Nem véletlen, hogy közkedvelt célpont a horgászok körében is.

Kopasz-hegy, Márianosztra

Következő úti célunkat szintén az elbűvölő Márianosztrán kell keresni, de nem is kell sokáig vizslatni a tájat, hiszen a falu fölé, 538 méterig magasodó Kopasz-hegy azonnal magára vonzza a tekintetünket. Nagyirtáspusztáról indulva, a zöld háromszög jelzést követve, ha van bennünk elég kraft, akár három csodás kilátópontot is érinthetünk, hiszen útközben a Sas-hegy, a Nagy-Sas-hegy és a Só-hegy is kínál kihívást és szemet gyönyörködtető látványt. A Kopasz-hegy nem adja ám könnyen magát, a végső pár száz méteren kaptatós szakasz vár ránk, de megéri leküzdeni! A csúcsra felérve megpillanthatjuk az emblematikus keresztet és az elénk táruló káprázatos panorámát a Márianosztrai-medencével, a Börzsöny magaslataival és a távolban kanyargó Dunával.

Szent István-templom, Nagybörzsöny

Ha már a Börzsöny vidékén járunk, érdemes útba ejteni a hegység nyugati szélén fekvő, Magyarország egyik legszebb Árpád-kori templomaként nyilvántartott Szent István-templomot. Az alig pár száz fős településen álló, dombtetőre épült templom egy része még a 13. század elején készült el, majd a tatárjárás után fejezték be a munkálatokat. Az egykori bányavárosban négy templom épült, de román stílusának köszönhetően ezt tartják a Dunakanyar gyöngyszemének. Az épület köré jóval később, a 17. században épült magas kőfal, így maradt az évszázadok alatt teljesen ép állapotban, még a törökök sem bántották.

Látó-hegy, Vác

Új perspektívából ismerhetitek meg a Duna kanyarulatát, ha a Vác mögött magasodó, regényekbe illő Naszály hegyet hódítanátok meg. A kalandos túra Kosdról indul és ide is érkezik vissza 10 km és 460 méternyi szintkülönbség után. A kaptató a zöld jelzésen veszi kezdetét, majd az Országos Kéktúra vonalán folytatódik a túra. Egy kis kitérő árán a közeli Násznép-barlangot is megnézhetitek, innen már nincs messze a 652 méter magas Naszály-csúcs és az azt koronázó geodéziai mérőtorony, melynek tetejére vaslétrán lehet feljutni. A hegytetőről lefelé a Kéktúra ösvényét követjük, az útkereszteződésnél a sárga körút jelzésű turistaútra fordulunk, majd a kék háromszög jelű csapáson folytatjuk utunkat az 534 méteres Látó-hegyhez, utunk legszebb részéhez, ahonnan megpillanthatjuk az elképesztő kilátást és a Szent Erzsébet-keresztet

forrás: funzine.hu