Egy szurdokvölgy szépségei

Nem véletlenül lett a Visegrádi-hegység legismertebb és egyben legnépszerűbb kirándulóhelye a Rám-szakadék. A lélegzetelállító völgy számos szépséget rejt. Ezúttal ezt a különleges helyszínt hoztuk el nektek, ahol 10 és 17 kilométeres körtúra is bejárható.

Fontos tudnivaló, hogy a Rám-szakadék egyirányú, ezért Dömöstől felfelé, Dobogókő irányába haladva érdemes megközelíteni, elkerülve a balesetveszélyes helyzeteket. A 14-15 millió évvel ezelőtt kialakult, vulkáni eredetű szurdokvölgyben csörgedező patakok között lépkedve és létrákon felkapaszkodva haladhatunk végig, olykor csúszós felületeken. Éppen ezért fontos megfelelő túracipővel készülni a túrára.

A meredek völgyet körülölelő sziklák néhol akár a 35 méteres magasságot is elérhetik, szélességük pedig helyenként még a 3-4 métert is alig éri el. A túra során körülbelül 390 méternyi szintkülönbséggel számolhatunk. A szakadék között a Rám-patak csörgedezik végig, majd a Szőke-forrás völgyén át a Malom-patakba torkollik. Nagyobb esőzések és némi hótömeg elolvadása után a patak még látványosabb vízzuhataggal várja a kirándulókat, ezért különösen megéri ilyenkor érkezni.

forrás: funzine.hu