Csíki-hegyek

Budapesttől egy kőhajításnyira, kellemes budaörsi barangolásra hívnak a Csíki-hegyek hullámzó vonulatai és számos emlék, ami a régmúltról mesél.

A Budaörsöt határoló dolomithegyek közül számos csúcs meghódítására vállalkozhatunk, hogy cserébe minden magaslatról más és más panorámán legeltethessük a tekintetünket. A Budai-hegységhez délen kapcsolódó Csíki-hegyek lankái önmagukban is lenyűgözőek, a 300 méter magasság fölé törő, itt-ott kopár és egyben mediterrán hangulatú vidék.

Az egy fő-, illetve egy mellékvonulatból álló Csíki-hegyek fővonulatához a Huszonnégyökrös-hegy, a Ló-hegy, a Szekrényes-hegy és a Farkas-hegy tartozik. A fővonulat tagjainak vadregényes térsége valaha a hazai filmgyártás kedvelt szabadtéri helyszíne volt, mára pedig a túrázók és a természetben kikapcsolódni vágyók számára ideális célpont, melyet a sárga jelzésű turistaút szel át. A 343 méter magas Farkas-hegytől északnyugatra fekvő Szekrényes a maga 364 méter magasságba törő méretével egyszerre tartozik Budaörshöz és Budakeszihez is. Fontos tudni azonban, hogy mind a Szekrényes, mind pedig a Farkas-hegy fokozottan védett természeti területnek számít, ezért kizárólag a kijelölt turistaútvonalakon és tanösvényeken engedélyezett a közlekedés.

A Csíki-hegyek fővonulatához tartozó Farkas-hegy természetesen nemcsak napjainkban, korábban is már az aktív pihenés szerelemeinek, legfőképp a vitorlázórepülősöknek volt kedvelt helyszíne. Nem nehéz elképzelni, hogy valaha hangárok és pihenőházak tarkították az egykori Farkas-hegyi vitorlázórepülő-tér vidékét, miközben az égboltot vitorlázórepülők szelték keresztbe s kasul. Ennek egyik itt maradt emléke, a Szekrényes-hegy tetején lévő betonelem, mely egyfajta indításra szolgáló katapultként segítette a magasba a gépeket. A vitorlázórepülők emlékére és tiszteletére azonban még egy igen látványos és jellegzetes emlékmű áll itt, a Farkas-hegy tetején lévő Vitorlázórepülő-emlékmű, mely 2017 óta díszíti a hegytetőt.

Az emlékműtől nem messze találni még a múltból itt maradt emléket, méghozzá egy duplaboltíves homlokzat személyében. A MÁV egykori pihenőházának maradványa ez, mely legtöbbeknek A tizedes meg a többiek c. filmből lehet ismerős.

Forrás: funzine.hu, kirandulastippek.hu, mozgasvilag.hu, turistamagazin.hu