Bájos falu takaros sváb házakkal

Tavaszi kirándulás alkalmával, a fokozatosan ébredező természet szépségei mellett érdemes egy kis időt szánni a települések hangulatos utcáira és portáira. Ilyen látványosság lehet egy olyan települése például, amely számos sváb kincset és hagyományt őriz. Aki Kismarosra látogat, biztos nem fog csalódni.

Nem kell messzire mennie azoknak, akik a Dunakanyarban kutatnának hangulatos utcák, házsorok és kedves sváb porták után, a Duna bal partján, Nagymaros és Verőce között található Kismaros ideális célpont lehet számukra. A török hódoltság alatt elpusztult magyarok helyére az 1700-as évek elején német telepesek költöztek. Számos történelmi eseményt követően a német származású lakosság folyamatosan elmagyarosodott. A múltjára igen büszke településen a Kismarosi Svábok közössége és a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény őrzi napjainkban is a sváb hagyományokat. A helytörténeti kiállításon a falu életére jellemző muzeális eszközöket, a falusi gazdálkodás régi szerszámait és a vallási élet relikviáit lehet megcsodálni.

És ha már Kismaroson járunk, kár lenne észrevétlenül elmenni az 1830-as évekből származó, ma már műemlékként számon tartott pincesor vagy Nepomuki Szent János szobra mellett. Emellett érdemes tudni, hogy a településről több túraútvonal is indul, választhatunk könnyedebb 1,5 órás, vagy egy kicsit komolyabb, 5-6 órás kirándulást is. A Kismarosról a Gál-hegy, a Török-mező és a Malom-völgy érintésével Zebegénybe vezető útvonal 16 kilométer, körülbelül 4-5 óra alatt teljesíthető. Hasonló távolságot jár be a Diósjenőre vezető turistaút is, mely felvisz a Börzsöny legmagasabb csúcsára, a Csóványosra (938 méter), ahonnan tiszta időben belátni az egész Börzsönyt. Ha csak egy könnyű, másfél órás kirándulásra vágyunk, a Kismaros-Szokolya túrával érdemes próbálkozni.

forrás: funzine.hu és ilovedunakanyar.hu