Két keréken

A Pilisi Parkerdő Zrt. az elmúlt években 350 kilométer erdei kerékpárutat jelölt ki a Budai- és a Visegrádi-hegységben, illetve a Pilisben. Ez a Pilis Bike hálózat, melyet évente több tízezren használnak, és útvonalai az ország leglátogatottabb erdei kerékpárútjai közé tartoznak. Ebből a hálózatból a Pilisi Parkerdő az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával 45 kilométert – a Pilis Bike közel tizenöt százalékát – újított fel 2022 nyarán és őszén. A beruházás négy hónapig tartott. Eredménye: biztonságosabb, kényelmesebben kerékpározható, bringásbarát úthálózat.

A Pilisi Parkerdő Zrt. több mint egymilliárd forint hazai forrásból valósította meg a felújítást. A negyvenöt kilométernyi erdei kerékpárút nagy része új aszfalt-, illetve zúzottköves burkolatot kapott. A felújítás összesen több mint nyolcvanezer négyzetméternyi burkolatot érintett. A burkolat mellett számos helyen megoldódott a több helyen alámosott, és ezért megcsúszott útpálya vízelvezetése, az útalap és a földművek megerősítése. A bringás élményt javítja, hogy az útszakaszokon a társaság kerékpárosbarát sorompókat helyezett ki, melyeknél az áthaladáshoz nem szükséges leszállni a járműről.

A beruházásnak különös jelentőséget ad, hogy szinte teljes egészében természetvédelmi, nemzeti parki, Natura 2000-, illetve helyi védettségű területet érintett. Éppen ezért fontos, hogy a munkálatok során fakivágásra nem került sor, és azok védett növények élőhelyét nem háborították. Az illetékes nemzeti park igazgatóság (a DINPI) természetvédelmi felügyelője a munkákat figyelemmel kísérte, a műszaki átadás-átvételek ellen kifogást nem emelt.

A fejlesztés a Pilisi Parkerdő Zrt. beruházásában, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával valósult meg. A projekt 2021-ben indult, a fejlesztési szakasz 2022 tavaszáig tartott. Ebben az idősúzakban lezajlott a tervezési és közbeszerzési szakasz, így az eredeti ütemezésnek megfelelően indulhatott a kivitelezés. Mindehhez a projektben részt vevő intézmények – többek között az AÖFK, az erdészeti hatóság, a tervező, a Pilisi Parkerdő – hatékony és konstruktív együttműködésére volt szükség. Így határidőre, 2022 novemberére megvalósult az utóbbi idők erdei kerékpáros és aktív turisztikai fejlesztéseinek egyik legnagyobb szabású beruházása.

Az erdei kerékpárút-felújítás egy nagyobb fejlesztéssorozat része volt. Ennek keretében további három, összesen tizenhét kilométer útszakasz, felújítását tervezik, a megvalósult beruházáshoz hasonló műszaki tartalommal. Ezek a Pap-rét–Sztaravodai parkoló–Szentendre, az Apát-kúti parkoló és a Pap-rét, illetve a Pap-rét–Hegytető parkoló (Pilisszentlászló) szakaszok. Az erdei kerékpárutakat érintő következő lépés az erdei infrastruktúra – parkolók, pihenők – megújítása és bővítése, kerékpárosbaráttá tétele lesz. Ezeken túl a Pilisi Parkerdő az elkövetkező két évben nagyszabású ökoturisztikai fejlesztést valósít meg Visegrád környékén. A Fellegpark elnevezésű projekt célja, hogy a Parkerdő kezelésében álló turisztikai kínálatot – így a Fellegvárat, a Bertényi Miklós Füvészkertet, a Nagyvillám Sípályát, a hamarosan megépülő Mogyoróhegyi Élményparkot, és természetesen az ezekhez kapcsolódó gyalogos és kerékpáros útvonalakat – egységes keretben kezelje.

forrás: ilovedunakanyar.hu